Untung sehingga 5 angka sebulan hanya dengan bisnes burger

Pada tahun 1978, pada masa itu kecoh tentang isu halal haram berkenaan dengan daging burger. Seorang pemotong daging mengambil peluang untuk membuat sendiri dan menjual daging burger hanya dari rumah bersama dengan isterinya.
Dengan modal sebanyak RM2000, mereka telah membuat burger secara manual tanpa apa-apa mesin sokongan. Hanya dengan pisau sahaja.

Pada mulanya perniagaan kurang sambutan kerana pada masa itu rakyat Malaysia tidakgemar makan burger. Namun, atas kesabaran dan kecekalan, mereka tetap terus berniaga dan membuka gerai burger berdekatan dengan kawasan Chow kit.
Sejak dari itu, permintaan semakin hari semakin bertambah. Bermula 200 keping sehari sehingga 3000 keping sehari. Sehingga pada tahun 1980, mereka membuka syarikat dan empat tahun kemudian mereka berjaya membuka sebuah kilang di Bandar Tun Razak dengan pengeluaran sebanyak 10000 keping dalam 1 hari.

Antara cabaran ketika masa itu adalah untuk mendapatkan pinjaman. Mereka membuat pinjaman daripada MARA tetapi tidak diluluskan kerana pihak MARA berpendapat pada masa itu, tidak ramai yang akan makan burger. Tetapi akhirnya mereka mendapat pinjaman daripada Bank Pembangunan.

Pada hari ini, jualan mereka mencecah RM1 Billion dan daging yang digunakan untuk sehari  menghampiri 1.5 tan untuk menghasilkan pelbagai produk. Pemotong daging itu adalah pemilik Ramly burger iaitu Dato’ Haji Ramly bin Mokni dan isterinya, Datin Hajjah Shala Siah binti Abdul Manap.

Kini Jenama Ramly burger bukan sahaja mengeluarkan daging burger, malah sosej, nuget, bebola daging, daging kisar, sos cili dan banyak lagi.

5 angka sebulan dengan bisnes burger

Begitulah kisah tentang jenama burger legend di Malaysia. Di mana-mana boleh didapati. Inilah salah satu jenama burger yang mampu menandingi syarikat burger Mac Donald.

Di sini, aku ingin berkongsi dengan korang, bahawa potensi bisnes burger ini mampu menjana pedapatan sehingga 5 angka sebulan.

Kenapa pilih bisnes burger?

Kerana Bisnes Burger adalah bisnes yang tidak memerlukan modal yang besar. Sentiasa mendapat permintaan sepanjang masa dan yang penting boleh dilakukan hanya dengan 1 atau 2 orang pekerja sahaja.

Bisnes burger ini sesuai dilakukan oleh sesiapa sahaja terutama anak-anak muda. Inilah cara untuk mendapatkan pendapatan sampingan dengan bisnes burger.

Betul ke boleh menjana pendapatan sebanyak 5 angka setiap bulan?

Boleh sangat-sangat jika korang ada ilmu yang betul, sistem yang betul dan juga tindakan yang luar biasa. Tapi sebelum itu, korang mesti ada mentor yang telah berjaya. Belajar dengan mentor boleh shortcut masa untuk korang belajar tentang Bisnes Burger dan yang paling penting, korang tidak rugi kepada benda yang tidak sepatutnya.

Antara kekangan yang dihadapi ketika untuk memulakan bisnes burger.

  1. Apakah LANGKAH PERTAMA untuk bermula BISNES BURGER agar mendapat pulangan yang lumayan setiap bulan.
  2. Tiada mentor yang benar-benar telah berjaya dalam bisnes burger. Korang kena belajar dengan JUTAWAN Senyap barulah korang boleh berjaya.
  3. Tiada langsung tentang ilmu perniagaan. Tiada ilmu korang akan teraba-raba. Jika korang putus asa, semangat korang akan luntur dan usaha korang akan tersekat separuh jalan.
  4. Modal. Ya modal penting. Korang perlu ada teknik untuk kurangkan kos.
  5. Tidak tahu persediaan bisnes burger dari segi pengurusan , alatan, pemasaran dan operasi bisnes burger yang betul.
  6. Tak tahu nak pilih lokasi HOT untuk bisnes burger. Silap pilih kawasan, bisnes menjadi sendu.
  7. Tidak tahu teknik bagaimana untuk mencari dan mengurus pekerja supaya korang tidak perlu korang menjadi ‘pekerja’ untuk bisnes burger.

Cara kembangkan Bisnes Burger

1. Korang perlu hasilkan patty burger sendiri. Sebabnya untuk memaksimakan margin keuntungan. Jika korang dapatkan patty burger daripada pembekal, untung korang sedikit sahaja.
2. Korang kena ada strategi untuk menambahkan jumlah bilangan stall burger korang. Bila lokasi “Bisnes Burger” bertambah, korang boleh menambah pendapatan. Bayangkan 1 stall boleh untuk RM200. Jika korang ada 5 stall, keuntungan sehari adalah RM1000. Jika sebulan, korang boleh dapat hasil keuntungan sebanyak RM30000. Lumayan kan.
3. Dapatkan Ebook Bisnes Burger – “Panduan Jana 5 Angka Sebulan Dengan Bisnes Burger!” 

Ada apa dengan ebook ini? Korang akan belajar dari A to z cara membuka bisnes burger gaya jutawan. Penulis ebook ini adalah anak kepada jutawan senyap Malaysia. So ilmu yang diajar adalah ilmu yang betul-betul proven dan dah ramai yang telah berjaya dalam bisnes burger.Klik sini untuk info lanjut mengenai ebook tersebut.

p/s :Jual burger stall tepi jalan, tapi jutawan senyap. Biar bisnes kecil tapi untung besar daripada bisnes besar tapi untung ciput jer.Sentap tak!

Leave a Comment