Mulakan bisnes dengan bisnes makanan delivery

Tahun 2020 adalah tahun yang paling mencabar sekali. Tahun ini kita dikejutkan dengan pendemik Covid 19 melanda di Malaysia dan seluruh dunia.

Akibatnya pkp ( Perintah Kawalan Pergerakan) diperkenalkan bagi membendung penularan virus ini daripada menular di dalam kalangan masyarakat. Ramai yang terputus sumber pendapatan. Ada yang dibuang kerja. Ada yang gaji terpaksa dipotong disebabkan jualan daripada syarikat terjejas kerana tidak dapat beroperasi seperti biasa.

Bagi yang dibuang kerja, kita terpaksa mencari kerja secepat mungkin supaya pendapatan bulanan kita tidak terjejas. Tetapi dengan keadaan sekarang, peluang untuk mendapatkan kerja baru adalah sukar.

Amat sukar.

Keadaan ini akan berlanjutan sehingga vaksin ditemui.

Dalam situasi bergini, nak atau tidak kita terpaksa menambah pendapatan dengan cara berniaga.

Persoalannya nak berniaga apa?

Untuk memulakan perniagaan, kita perlu mulakan dengan apa yang kita ada di tangan. Cuba anda lihat dalam rumah anda. Apa benda yang boleh digunakan untuk memulakan bisnes.

Sudah semestinya di ruang dapur ada sudah lengkap dengan peralatan masakan. Anda tidak perlu lagi membeli perkakas-perkakas untuk memulakan bisnes. Apa yang ada di dapur sudah cukup untuk anda memulakan perniagaan makanan.

Anda hanya perlu membeli bahan-bahan masakan di pasar untuk memasak.

Memulakan bisnes delivery makanan hanya dari rumah sahaja.

Ramai yang beranggapan jika nak mulakan bisnes makanan perlu ada restoran yang cantik. Sebenarnya tidak. Kos untuk membuka restoran adalah tinggi. Dan risiko selepas membuka restoran adalah kehadiran pelanggan ke restoran.

Dengan keadaan pendamik sekarang, agak sukar untuk menarik pelanggan masuk ke restoran.

Solusinya adalah membuat bisnes makanan delivery..

Kenapa?

Sepanjang tempoh PKP, bisnes delivery mendapat permintaan yang tinggi. Sebabnya semua orang tidak dapat keluar dari rumah. terpaksa ‘ stay at home ‘.

Bila dah jemu berada di rumah. Perut terasa lapar. Malas nak masak atau dah jemu dengan masakan di rumah, so membeli makanan bungkus di luar adalah satu pilihan.

Perkhidmatan food delivery seperti food panda, dan grab menjadi pilihan untuk pelanggan untuk membeli makanan tanpa perlu keluar daripada rumah.

Kenapa penulis mencadangkan bisnes makanan delivery ini dilakukan bermula daripada rumah?

  1. Jimat Kos. Tak perlu buka restoran. Hanya dijalankan di dalam dapur rumah sahaja. Perkakas semua sudah ada. Cuma perlu beli barang masakan sahaja.
  2. Mengelak pembaziran. anda perlu masak berdasarkan order yang diterima. So tiada pembaziran. Jika anda membuka gerai di tepi jalan, anda bergantung kepada trafik yang lalu di jalan tersebut. Kadang-kadang semua barang jualan habis. Kadang-kadang tak habis. terpaksa tanggung kerugian.
  3. Bisnes yang cepat dapat untung. Bila anda dapat order, anda masak dan hantar. Bila anda dah hantar anda akan dapat bayaran. Bayaran ini sudah termasuk modal dan untung.Hari ini buat, hari ini juga dapat untung. Berbeza dengan bisnes yang lain, kadang-kadang perlu ambil masa banyak hari untuk dapatkan keuntungan. Ingat jika ingin memulakan perniagaan, kita perlukan keuntungan segera dan banyak untuk kita kembangkan bisnes pada masa hadapan.

Sebenarnya banyak perkara yang perlu dibuat untuk memulakan BISNES DELIVERY MAKANAN dari rumah.

Anda perlu tahu menu apa yang menjadi kegilaan pelanggan anda. Bagaimana nak beritahu pelanggan masakan anda adalah yang paling sedap sekali?

Selain menu, anda perlu tahu bagaimana untuk membuat markerting untuk bisnes delivery anda.

Dimana anda nak cari pelanggan sedangkan anda hanya berbisnes hanya dari rumah sahaja.

Disebabkan itu, anda perlukan satu panduan yang lengkap untuk memulakan bisnes makan delivery untuk memudahkan anda memulakan bisnes makanan anda dengan segera.

Oleh itu, saya cadangkan anda mendapatkan ebook panduan BISNES MAKAN DELIVERY! Panduan memulakan “bisnes Makan” & “Delivery” dari rumah.

Apa yang anda pelajari daripada ebook ini?

  • Persedian sebelum memulakan bisnes makan delivery
  • Kaedah jualan. Bagaimana nak pilih masa untuk masak dan masa untuk melakukan delivery
  • Pelajari cara pembungkusan makanan yang betul.
  • Panduan kira kos dan keuntungan.
  • dan lain-lain lagi..

Usah ragu.. Kalau anda tak tahu nak mulakan bisnes apa, bisnes makanan adalah pilihan yang tepat untuk memulakan bisnes.

Dapatkan ebook ini segera dan mulakan langkah pertama dalam bisnes delivery anda. Klik sini untuk info lanjut…

Leave a Comment