Memulakan bisnes bakeri hanya dari rumah

Jika anda adalah suri rumahtangga, bisnes bakeri adalah salah satu bisnes pilihan kerana boleh dijalankan hanya dari rumah secara sambilan.Secara tidak langsung boleh menambah pendapatan keluarga.

Untuk memulakan bisnes bakeri, tidak perlu menggunakan modal yang banyak. Cukup apa yang ada di tangan. Kita boleh menggunakan peralatan yang sedia ada dirumah. Tidak perlu menyewa kedai, tidak perlu membeli peralatan-peralatan besar dan mahal seperti peti ais besar,  rak simpanan kek, mesin juruwang dan sebagainya. Itu belum kos nak bayar pekerja yang jaga mesin kira lagi.

Selain itu, korang hanya buat berdasarkan tempahan yang diterima sahaja. Bila ada orang yang tempah, baru buat. So boleh jimat. Bayangkan jika korang ada kedai, stok kek, kuih atau roti yang tidak terjual tidak perlu dibuang dalam tong sampah.
Bisnes bakeri dari rumah tidak perlu membuat kempen marketing yang hebat.

Just menggunakan gambar dan harga, korang boleh promote di media sosial menggunakan handphone sahaja. Jika pelanggan suka, mereka akan order lagi. Mungkin korang akan dapat customer baru jika ianya menjadi buah mulut orang ramai. Marketing dari mulut ni lagi power dari marketing sedia ada. Sebab tak perlukan masa untuk yakinkan orang yang produk kita sedap.

Untuk suri rumahtangga, membuat bisnes bakeri di rumah membolehkan korang pantau dan menguruskan anak-anak.Urusan di rumah boleh dilakukan seperti biasa.
Permintaan bisnes bakeri sentiasa ada setiap masa. Antara produk bakeri yang laku seperti Cupcake, Kek Lapis, Kek Cheese, Muffin, Cheese Tart, Coklat Homemade, Kek Coklat,, Fruit Tart, Roti Jala,  Kuih-muih dan pelbagai lagi produk sentiasa menjadi permintaan setiap hari.

Pelbagai majlis seperti minum petang, majlis hari jadi, perkahwinan, pertunangan, kenduri, majlis tahlil, open house, majlis korperat seperti mesyuarat, seminar ataupun hari keluarga.

Hampir setiap masa seperti hujung minggu dipenuhi dengan majlis kenduri kendara, musim perayaan, cuti sekolah. Sampai korang tak menang tangan nak uruskan tempahan dari pelanggan.

Macam mana nak memulakan bisnes bakeri hanya dari rumah ni?

Sebelum memulakan bisnes bakeri, pasti korang akan tertanya-tanya bagaimana nak memulakan perniagaan bakeri ni. Antara soalan lazim adalah:

1. Nak jual produk apa? nak jual kuih ke, karipap ke, kek coklat ke? Dan yang paling popular adalah produk apa yang paling banyak permintaan?

2. Bagaimana nak letak harga untuk setiap produk bakeri?

3. Macam mana nak kira kos? Silap kira rugi la nanti.

4. Peralatan apa yang wajib ada?

5.Macam mana nak buat promosi? Tak tahu nak buat marketing.

6. Bukan semua produk bakeri yang kita tahu. Nak buat tu perlu belajar dahulu.

7.Nak berniaga nak kena ada lesen. Tapi tak tahu nak daftar. Nanti kena saman pulak.

Banyak persoalan yang timbul. Yang pasti kita perlu tahu banyak benda sebelum memulakan bisnes bakeri dari rumah.

So jangan pening-pening kepala, kerana semua ini akan terjawap dengan adanya ebook : Panduan memulakan bisnes bakeri dari rumah.

Segala perseolan yang korang hadapi akan diterangkan dalam ebook tersebut.

Berikut adalah antara kandungan yang ada dalam ebook tersebut:-

Ada apa dengan ebook ini? Ebook ini adalah shotcut untuk korang  memulakan bisnes bakeri dari rumah tanpa perlu langgar dinding. Try & error. Ebook panduan ini membantu korang untuk langkah demi langkap untuk membantu korang memulakan bisnes bakeri.

  • Korang akan diberi penerangan secara jelas selok-belok industri bisnes bakeri.
  • Korang akan didedahkan strategi dan formula untuk memilih produk bakeri yang sentiasa ada pemintaan. Pemilihan yang tepat boleh memaksimakan keuntungan korang.
  • Bukan semua jenis produk bakeri yang korang tahu. Dalam ebook ini akan didedahkan tempat untuk korang belajar untuk membuat produk bakeri. Ada yang berbayar dan ada yang percuma. Tapi kena ingat ya sebelum hadir kelas tu, kena lah pilih dahulu produk yang ingin dijual. Nanti belajar sia-sia jer nanti.
  • Korang juga akan diajar bagaimana nak memulakan bisnes iaitu dari mula daftar syarikat di ssm dan akaun bank. Ini penting ya, untuk memastikan bisnes korang mematuhi undang-undang.
  • Senarai peralatan dan kos bagi setiap peralatan tersebut. Walaupun ada sesetengah peralatan itu dah ada di rumah tapi anda perlu tahu peralatan yang perlu ada untuk bisnes korang.
  • Korang akan diajar bagaimana kiraan kos dan margin keuntungan. Silap kira rugi nanti.
  • Selain itu, cara promosi yang betul.Kalau tidak buat marketing, nanti tak ramai la yang nak tempah kan.
  • dan banyak lagi yang di terangkan dalam ebok tersebut.

Jika korang rasa bisnes bakeri ini sesuai dengan korang sekarang, cepat dapatkan ebook panduan bisnes bakeri dari rumah ini dan start bisnes sekarang!

Leave a Comment